?

Log in

No account? Create an account

НАМ завещана от Бога РУССКАЯ ДОРОГА

За православный монастырь у перевала Вршич

Social capital

  • less than 10
Name:
НАМ завещана от Бога РУССКАЯ ДОРОГА!
Location:
Membership:
Open
Posting Access:
All Members , Moderated
Description:
НАМ завещана от Бога РУССКАЯ ДОРОГА! За православный монастырь на РУССКОЙ ДОРОГЕ в Словении!
Приглашаем Вас в сообщество за создание православного монастыря в Словении у места гибели нескольких ТЫСЯЧ пленных российских солдат. Они строили военную горную дорогу через перевал Вршич и другие военные объекты для защиты Австрийской империи от итальянских войск в Юлийских Альпах в 1914-1917 годах. О более чем ДЕСЯТИ ТЫСЯЧ погибших на перевале Вршич русских военнопленных упоминается в мемуарах (Franc Uran, "Kako seje delala cesta na Vrsic", Planinski vestnik XIII/1957 и др.). Подчеркивается, что большинство пленных умерли от болезней (тифа, холеры, дизентерии, истощения). Австрийские власти времён Первой мировой войны в опубликованных отчётах пишут о гибели не более 700 русских военнопленных от схода снежных лавин и несчастных случаев. Число умерших от болезней и истощения австрийскими властями было скрыто. Серьезного российского исследования этой темы до сих пор нет.

https://www.facebook.com/Monastyr.Vrsic

1 Vršič_delavci
Ruski vojni ujetniki med gradnjo Vršiške ceste.
Русские военнопленные строят горную военную дорогу через перевал Вршич в Юлийских Альпах. Внизу на переднем плане стоят австрийские охранники.
http://www.suzukovod.ru/showthread.php?t=40665&page=4


В конце 1914 года у города Краньска-Гора в долине горной реки Пишница был организован лагерь для российских военнопленных с целью строительства военной дороги через перевал Вршич. Русская часовня под перевалом Вршич (Ruska kapela pod Vršičem) построена русскими военнопленными в 1916 г. на месте гибели их товарищей, погребенных под снежной лавиной, сошедшей с горы Мойстровка в марте 1916 г. во время строительства дороги через перевал.

В 1995 году Русская часовня получила статус памятника культуры, охраняется государством. В 2005 году она была полностью отреставрирована. В июле 2006 года дорога, ведущая мимо часовни до перевала, была переименована в «Русскую дорогу» (Ruska cesta).

Ежегодно с середины 1990-х гг. в последнее воскресенье июля у православной часовни проходит церемония поминовения погибших русских военнопленных. В ней принимают участие высокие российские и словенские делегации, иерархи РПЦ и Словенской церкви, тысячи гостей из Словении и России. Русская часовня стала символом российско-словенской дружбы.
http://www.veleposlanistvorusije.mid.ru/zahoron/1.htmДополнительная информация: https://www.facebook.com/Monastyr.Vrsic

Ruska cesta - cesto čez Vršič so zgradili med prvo svetovno vojno. Prelaz Vršič povezuje Kranjsko Goro (Gorenjsko) in Trento (Zgornje Posočje). Gradnja ceste čez Vršič (1611 m) v Trento se je začela maja 1915, ko je bilo že jasno, da bo Italija na bojnem polju nasprotnica Avstro-Ogrske. Za delo na gradbišču je bilo določenih 12.000 ruskih ujetnikov, ki so bili nastanjeni v barakah od Kranjske Gore do Trente. Ujetniki so bili slabo oblečeni, pestile so jih mnogovrstne bolezni, posebno krvava griža, in izčrpanost, zato jih je veliko umrlo, pa tudi avstrijski stražarji so z njimi grdo ravnali. Nastanjeni so bili v številnih barakah od Kranjske Gore do Trente. Barake so bile zelo primitivne, pozimi zelo mrzle. Razdelili so jih v skupine po 25 ujetnikov. Vsako skupino je čuval po en avtrijski vojak, ki se je z njimi sporazumeval s pomočjo tolmača iz vrst ujetnikov. Poleg ruskih ujetnikov so za to zahtevno delo koristili tudi tamkajšnje prebivalce, tesarje, voznike.

Cesto naj bi uporabljali za oskrbo ranjencev, poimenovana pa naj bi bila po nadvojvodi Evgenu. Prevozna je bila že konec leta 1915, vso zimo 1915-1916 pa so Rusi gradili celo stebre, ki naj bi cesto zavarovali pred plazovi. Zaradi obilice snega pa je 8. marca 1916 s pobočja Mojstrovke zgrmel plaz in pod seboj pokopal več kot 110 ruskih vojnih ujetnikov in šest ali sedem avstrijskih stražarjev. Mnoge niso nikoli našli. Franc Uran v svojih spominih trdi, da je na cesti čez Vršič umrlo najmanj 10.000 ruskih vojnih ujetnikov. Jih nekaj pokopali na vojaškem pokopališču v Trenti, nekaj grobov pa lahko še danes vidimo ob cesti pod samim vrhom Vršiča s kranjskogorske strani. Julija 2006 so Vršiško cesto slovesno preimenovali v Rusko cesto.

Franc Uran, "Kako seje delala cesta na Vrsic", Planinski vestnik, XIII/1957, s. 151 - http://www.planinskivestnik.com/files/File/PV_1957_03.pdf

Mihov dom na Vršiču (1085 m)

Hitri dostop do strani: http://www.planinske-koce.si/mihov_dom_na_vrsicu

Gorski predel Julijske Alpe
Društvo Planinsko društvo Kranjska gora
Najemnik Vojko Doles
Telefon +386 41 127 880
GSM +386 51 669 470
E-pošta vojko.doles@gmail.com
Naslov Vršiška cesta 83
4280 Kranjska Gora
Zemlj. širina
Zemlj. dolžina
46,44334476
13,77175300
Delovni čas OS
Kategorija Koče II. kategorije
Ležišča v sobah - 10
skupna ležišča - 12
zimska soba - 0
zasilna ležišča - 0
Jedilnica 40 sedežev
Cenik
Opis
Dom stoji ob cesti Kranjska Gora-Vršič nad Veliko Pišnico, in sicer ravno na polovici poti. Stavba je bila zgrajena po 1. svetovni vojni kot jugoslovanska vojaška postojanka. Po 2. svetovni vojni jo je leta 1948 kupilo PD Kranjska Gora in jo preuredilo v planinsko postojanko; poimenovali so jo po znanem alpinistu Mihu Arihu (1918-1944), ki je padel v partizanih; 7. decembra 1952 so mu na domu odkrili spominsko ploščo. Dom so večkrat prenavljali in posodabljali, temeljito pa so ga obnovili leta 1987.

V gostinskem prostoru je 40 sedežev, pri mizah pred domom pa 50; v dveh sobah je 10 postelj, na skupnem ležišču pa 12 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski in spalne prostore ogrevajo s pečmi; tekoča voda, elektrika.
Razgled:
Ker je dom na lepi razgledni točki, je od njega kljub bližnjim gozdovom lep razgled. Na vzhodni strani so nad obširno Krnico Martuljške gore s Špikom, desno od njih pa je izredno lep pogled na Škrlatico; na južni strani se nad bližnjo Veliko Pišnico dvigajo ostenja Prednje glave in Goličice v Prisojniku, desno pa vidimo med stenami Prisojnika in Mojstrovke precej nižji zeleni Vršič; zahodno in severno se nad domom dviga greben z Robičjem, Kumlehovo glavo, Velikim Kumlehom in Škrbinjekom, ki se vleče od Mojstrovke do Kranjske Gore.

Zanimivejše ture:

  • Ruska kapelica, postavljena v spomin ruskim vojakom ujetnikom, ki jih je pri gradnji vršiške ceste med 1. svetovno vojno zasul snežni plaz - 15 min.

Social capital

  • less than 10

Statistics